Translate

Pinterest

Общо показвания

петък, 5 юни 2009 г.

Eдин разказ за историята на остров Тасос в снимки

Предполага се, че остров Тасос има и вулканичен произход, но това е просто едно предположение. По този начин се обясняват наличието на златни жилки в непосредствена близост до иклъчително качествения мрамор на острова, от който аз самия успях да се снабдя с хиляди крайморски камъчета. Вдействителност високата стойност на мрамора се дължи на вътрешно-кристалната структура на метаморфната скала. Заради наличието на голямо количество на медни залежи на острова, много често по брега се намират и малахитени минерални късове оцветени в типичния малахитово(маслиненозелен) зелен цвят. През древността остров Тасос е бил основна златна метрополия, от където се е добивала златна руда и впоследствие отново пак на острова се е извъшвало монетосечението. Отново пак през древността колониите на Тасос са били в и културен обмен със Троя, с който се е намирал в непосредствена близост. В това отношение Тасос е отдавал пълното си изобилие на своите жители, а такива острови и до ден днешен са малко. За остров Тасос са се водили битки между самите древни полиси за това кой от тях ще притежава територията на Тасос като зланта мина.
От растителността най разпространени са маслината, чинара, тасоския бор, пърнар, остролистния дъб и други. Питейните водни ресурси имал сладък вкус. Острова има самостоятелна електроцентрала, която обаче произвежда ток с ниско напрежение.
Плажната ивица феоменално напомня на бългаската, поради което най-честите посетители на острова са българите, за разлика от изцяло каменистото крайбрежие на остров Крит, където дори една пет метрова пясъчна ивица не съществува.
За кратък период остров Тасос е бил територия на България, веднъж през периода 1913-1918 и втори път през периода 1941-44 година. Това е още една причина българите да смятат острова за своя Мека и да пълнят джобовете на гръцките хотелиери.

Автентични снимки от острова:

Няма коментари:

Публикуване на коментар